Meld deg på vårt nyhetsbrev
Tips om hytter, fiske og jakt i Norge
Fjellstyret i Lom meldte nylig at isen hadde gått helt opp til 1200 moh. Det kan fortsatt være vanskelig framkommelighet i mye av fjellheimen og du går neppe glipp av så mye de nærmeste par ukene. Men med så tidlig isløsning som vi har fått i år vil sesongen komme i gang rundt tre uker tidligere enn normalt, og det er mulig å "surfe" på sommeren etter som den trekker høyere og høyere i fjellet.
Meldingene fra Lom og Jotunheimen er dekkende for det aller meste av fjellet i Sør-Norge. Er du i tvil kan du sjekke www.senorge.no og velge "snømengde i prosent av normalen". Våren var lenge litt treig, men de siste ukenes varme har snudd sesongen på hodet i fjellet fra Setesdalsheiene til Dovrefjell.
Ørreten i høyfjellet lever i grenseland. I år med sein isløsning mister fisken viktige uker den skulle brukt på å feite seg opp før gyting og til neste vinter. Med forhold som i år blir det motsatt. Ørreten får mer tid på å¨beite på krepsdyr, insekter og småfisk og vil være feitere når vi er på plass i fjellet enn den ville vært i et npormalt eller seint år.
Varmen som ligger over Sør-Norge nå har satt sine spor allerede. Mange lavlandsvann er varme for årstiden og det skal ikke så mye mer til av sommervarmen før ørreten søker dypet og blir vanskeligere å ha med å gjøre.
Løsningen er å trekke oppover. Du skal ikke mange hundre høydemeterne før temperaturen i vannet er flere grader lavere enn i lavereliggende strøk. Ørreten spiser og er mest aktiv fra 12-14C og med et enkelt termometer kan du finne riktig høyde.
På Inatur finner du fiskekort fra alle Fjellstyrene i Norge, Statskog, Skjåk Almenning og flere private tilbydere. Litt lenger ned får du tips til turer i høyfjellet, men husk at der isen vanligvis går i midten av juli kan det være isfritt til St. Hans. Det kan være en god ide å sjekke vanntemperaturen her og der før du spikrer sommerens fiskeplaner.
En liten bonus til – spesielt for fluefiskerne – er at det i år trolig kommer store mengder av insektet Bibio pomonae, også kjent som russeflua. De dukker gjerne opp i enorme svermer i høyfjellet hvert tredje eller fjerde år og fisken blir så preget av de store insektene at de for det meste leter etter mat i overflaten.
Så hvis du er bekymret for vannstand og vanntemperatur i lavlandet kan du trøste deg med at det borger for en formidabel høysesong.
Her får du noen gode tips til fisketurer i høyfjellet:
Meld deg på nyhetsbrevet med tips om fiske, hytter, jakt og turer i norsk natur.