Tour de Fishspot:
Etappe 2 – Sømåkvolvet
Fra storørretjakt i Rena til Sømåkvolvet for å senke skuldrene litt. Målet er ikke de største ørretene, men fine fisker, et måltid eller to og sjansen på flott røye i små vann. Og er du fortsatt på storørretkjøret renner Sømåa rett nede i dalen.
Sømåkvolvet er et lavfjellsområde vest for Sømådalen. Landskapet er blokkmark, gamle furuer og reinlavdekte morenerygger. Litt som Femundsmarka, men ikke større enn at du kan gå kvolvet på tvers på en ettermiddag.
Vannene i kvolvet har vært kultivert av Engerdal Fjellstyre i en årrekke. Kvaliteten på fisket i de forskjellige vannene varierer, både på grunn av næringsmessige forhold i vannene, men også med når det settes ut fisk. Heldigvis er det kort mellom de mange småvannene i området. Du er sjelden mer enn noen hundre meter unna et nytt vann, og det kan gå stor ørret i mange av dem. Nettopp dette er noe av sjarmen med Sømåkvolvet.
Standsmessig bolig
Fjellstyret har en hytte som kan leies. Det den mangler av standard tar den igjen på sjarm og beliggenhet, der den ligger fint i terrenget mellom Øvre og Nedre Pulltjern.
Det går fin klopplagt sti inn fra veien, så det er enkelt å ta med seg litt ekstra mat og drikke hvis man vil kose seg på hytta, mens man planlegger for de neste etappene på flueløypa.
Vannene har forskjellig karakter, fra myrputter myrtjern til små fjellsjøer omkranset av krokfuru. De fleste vannene er klare, men det fins unntak, som for eksempel Langsjøen. Det er sjelden der de største fiskene tas, men vannet er et fint vann hvis målet er å få seg en panne med rød fisk. Å beskatte ørreten i Langsjøen er god kultivering, og ørreten er fin og rød i kjøttet som regel.
Plan B
Hvis varmen har satt seg kan de grunne småvannene i Sømåkvolvet bli for varme. Da er de større elvene i området langt bedre kort. Både Femundselva og fluesonene Isterfossen og Galtfossen er gode alternativer, hvis sesongen har kommet litt på hell i kvolvet.
Hvis du ankommer Sømådalen litt ute i juli, og det har regnet en del, er elva Sømåa verdt et besøk. Da kommer nemlig de tidlige gytevandrende storørretene på elva.