For å hjelpe alle oss som liker å ferdes i naturen til å ta hensyn til villreinen har Norsk Villreinsenter laget Villreinvettreglene, inspirert av Fjellvettreglene. Sett deg godt inn i dem før du planlegger tur til villreinområder.
Som drøvtyggere trenger reinsdyr mye tid til å beite og fordøye maten, så de kan feite seg opp til den lange vinteren. Sett deg inn i Villreinvettreglene før du drar på tur til et villreinområde.Foto: Anders Mossing/Norsk Villreinsenter
Fjellvettreglene er barnelærdom for de fleste av oss som liker å ferdes i fjellet. De fleste vet også at mange av de mest kjente fjellområdene i Sør -Norge hvor fjellvettreglene ble til huser Europas siste bestander av villrein.
Dessverre er villreinen under et stadig økende press fra menneskelig aktivitet. Nye hyttefelt, skitrekk, veier og en økende turisme i fjellet er blant de viktigste påvirkningsfaktorene vi mennesker står bak. I tillegg kommer klimaendringer som gir endringer i beiteforholdene og sykdommen skrantesjuke (CWD) som har rammet norske villreinbestander.
Derfor er det ekstra viktig at alle bidrar der de kan til å redusere presset på villreinen. Ved å lære deg og følge Villreinvettreglene sørger du for at din og turfølget ditt sin påvirkning blir minimal.
Når du planlegger turen, sjekk Norsk Villreinsenters kart over villrein- og tamreinområder. Ta hensyn til reinsdyrene når du velger rute og turområde.
2. Unngå å ferdes i villreinområder under kalvinga i mai
Fra mai til begynnelsen av juni kalver reinsdyrene. Simlene er svært sårbare i denne perioden og skal forstyrres minst mulig. De kan miste kalven hvis de blir skremt.
3. Følg merkede løyper
Bruk de merkede stiene så mye som mulig i villreinområdene, så villreinen kan bruke trekkrutene sine uforstyrret.
4. Ha kontroll på hunden
Hunder lukter rein på svært lang avstand. Hvis en hund skremmer flokken kan det gå lang tid før dyrene begynner å beite igjen.
5. Hold deg i ro hvis du ser villrein, slik at den kan trekke unna uforstyrret
Hvis du oppdager dyrene på lang avstand, hold deg i ro så de kan trekke videre uforstyrret.
6. Bruk kikkert og hold avstand
Ikke gå nærmere for å se bedre, men bruk kikkert og la reinsdyrene beite mest mulig uforstyrret.
Villreinen gjennom året:
VÅR
Fra midten av april til midten av juni er det kalving i villreinområdene. Reinen trenger ro slik at simle og kalv kan få tilstrekkelig næring og hvile. Om reinen blir forstyrret i denne tiden kan i verste fall simla kaste (abortere) kalven eller komme bort fra den. Kalven klarer seg ikke uten simla så tidlig i livet.
Dette er villreinens mest sårbare tid. Legg turen til et område uten villrein.
SOMMER
Nå skal de feite seg opp til vinteren og trenger mye beite- og hviletid. Reinsdyr er drøvtyggere og trenger god tid på å spise og fordøye maten. Om de blir forstyrret får de mindre næring og det går utover overlevelsen i den harde vinteren i fjellet.
Følg villreinvettregelene for å forstyrre villreinen minst mulig.
HØST
Villreinjakta foregår som regel fra midten av august til midten av september. Både turgåere og jegere har rett til å bruke villreinfjellet, men skal ta hensyn til hverandre. I midten av september starter parringstiden, eller brunsten som det heter på fagspråket. Villreinen samles i store flokker og bukkene måler krefter for å vinne simlenes gunst.
Ikke forstyrr reinen i parringstiden. Det kan redusere tilveksten til flokken.
VINTER
Reinsdyrene tærer på reservene og lever av lav, kvist og tørt gress gjennom vinteren. Det er en tøff tid for dyrene. Kalvene kan bli underernært eller kastet av simlene på slutten av vinteren, hvis de ikke får tilstrekkelig beite- og hviletid.