Det er dessverre en kjensgjerning at noen røyevann er vanskelige å få fisk i på feil tid av året. Mange vann er vanskelige på sommeren når røya søker dypt, mens enkelte nordlige røyevann med svært tynne bestander av grov fisk kan være ekstremt vanskelige når isen ligger tykt.
Heldigvis fins det en rekke unntak. I disse vannene kan ha greie sjanser til å fange den vakre fisken både i den lyse og mørke delen av året. Når det første godvære kommer kan røyene vake som besatt, men varer perioden for lenge blir gleden kortvarig. Vannføring i tilløpselver, dybde, siktedyp, grunnvannstilsig og en rekke andre faktorer spiller inn.
Tålmodighet er viktigere enn riktig agn
Engerdal har flere gode røyevann med grov røye som ikke bare kan tas på sportsfiskeredskap på vinteren.Foto: Christer Rognerud
Det tar lang tid å bli kjent med hvordan fiskene reagerer på vær, vanntemperatur og andre forhold, men investerer du nok tid i ett og samme område vil du bli flinkere til å gjette deg fram til når godbettet kommer.
Røya har ofte en periode med lav aktivitet på seinsommeren. Den går dypt hvis det er varmt. I enkelte vann kan også mengden skjoldkreps være så stor i noen seinsommeruker at fisken blir nesten umulig å få på sportsfiskeredskap. Aktiviteten øker utover høsten når det blir kaldere igjen. Noen steder (F. eks Elvann i Nordmarka) samler fisken seg på gyteplassene og kan fiskes med langstang seint på høsten.
Ingen røyeregel uten unntak
Isfisket er som regel best på seinvinteren, når det igjen blir lysere. Husk bare at når det kommer til røye har reglene som regel langt flere enn ett unntak ...
Røyefiske er for tålmodige fiskere. Det gjelder å bli virkelig godt kjent med fiskens og byttedyrenes rytme i et bestemt område. Lære seg mest mulig om hvordan de reagerer på variasjoner i vær og føre. Derfor passer det bra at noen av våre beste røyevann ligger i flotte villmarksområder du kan bruke årevis på å utforske og allikevel aldri bli ferdig.
Her kommer våre utvalgte røyetips for helårs røyenerder:
Røvolltjønna i Femundsmarka nasjonalpark, Engerdal
Dette er en gruppe små vann med spennende viker og odder på fjellryggen Røvola, rett øst for Femunden og innenfor grensen til nasjonalparken.
Disse vannene er ikke kjent for å være lette om sommeren, og blir det for varmt i vannet er det trolig helt håpløst. Allikevel er det en kjensgjerning at det er en tatt en god del veldig pen røye på forsommeren her opp gjennom årene. Det samme skjer på isen.
I tillegg er du nær en rekke andre spennende fiskeoråder i Femund – Engerdal. Du kan også leie deg en hytte på Haugen gård, bare tre kilometers tur på sti til røyevannene på Røvola.
Grøningen er et stort og lett tilgjengelig vann i typisk nordtrøndersk natur – åpent, stille og urørt. Vannet ligger ved inngangen til Blåfjella–Skjækerfjella nasjonalpark og huser både røye og ørret av høy kvalitet.
Snåsa har mange gode røyevann, flere av dem lett tilgjengelig. Du kan også dra på lange ekspedisjoner til avsidelsiggende fjellvann, hvis det er det som skal til for å stagge turlysten. Snåsa har alt, unntatt trengsel.Foto: Christer Rognerud
Røya fanges både sommer og vinter. Når døgnflua klekker i de jevne dypene, beiter både ørret og røye aktivt i overflaten. Fluefiskere med god timing kan oppleve presise vak og solide hugg. Også nymfefiske kan være effektivt når røya går høyt i vannet.
På vinteren er isfiske med røyeblink og mormyshka populært, særlig ved elveos og tanger i sørøst. Røya kan være selektiv, men også svært givende.
Grøningen har også et sterkt ørretfiske. Fisken er rød i kjøttet, i god kondisjon, og det tas jevnlig fisk mellom ett og tre kilo – noen ganger større. Her kombineres tilgjengelighet med store naturopplevelser.
I Indre Troms finner du en av landets største sammenhengende villmarksregioner. Øvre Dividalen og Rohkunborri nasjonalparker omfatter et enormt høyfjellsområde med hundrevis av fiskevann. Her er ørret og røye de viktigste artene – og røya dominerer i mange av de høyestliggende vannene.
Fjellrøye er et vakkert syn, og som regel god mat. Men de aller største og eldste røyene kan godt settes ut igjen. De er ofte hvite i kjøttet og har andre viktige oppgaver, som å holde småfiskproduksjonen i sjakk.Foto: Vegard Veberg
Fisket foregår i et stort område nord og øst for Altevatn, og strekker seg inn i hele Øvre Dividalen og Rohkunborri. Her finner du alt fra lett tilgjengelige vann nær Altevatn og Dividalen, til avsidesliggende perler i områder som Store Vuoma, Ravdojavri og Dærtavassdraget. Flere vann holder stor røye, og de beste fiskemånedene er juli og august.
Dette er ikke et område for raske dagsturer. Du bør ha telt og være forberedt på lange avstander, krevende terreng og enorme mengder mygg. Belønningen er urørt fjellnatur, variert fiske og muligheten for stor fisk i vak. Overnatting kan også kombineres med utleiehytter som Maisastua, Leinahytta eller Politoddhytta.
Med Statskogs Norgeskort for innlandsfiske står store deler av dette området åpent for sportsfiskere. Og skulle myggen bli plagsom: det er nettopp på slike stille kvelder røya gjerne vaker i stim. Ha flua klar.
Barduområdet i Indre Troms leverer også veinær røye i rennende vann.Foto: Bjørn Knutslid
Røyebestanden her er ikke like storvokst som sine slektninger lenger nord, og mengden fisk varierer. Allikevel er det ikke uvanlig å få fin røye på forsommeren her, spesielt når den lille myrdøgnflua (L.vespertina) klekker. Mange fiskere fra Osloområdet har fått sin første røye i Elvann, både på langstang på eller med flue tidlig i juni når de små døgnfluene klekker i hopetall.
Røye fra Elvann i Nordmarka. Det er fortsatt mulig å få disse vakre fiskene i Nordvann, Elvann og Trehørningen.Foto: Dag Øyvind Ingjerd/OFA
Tidligere var det også noe spennende røyefiske i Nordvann like ved Elvann, men dette er trolig en saga blott nå.
Karakteristisk krokete fjellfuruer, små tjern som peprer landskapet preget av moreavsetninger og dødisgroper. Du går inn på en flott klopplagt sti, og hvis du ikke er for seint ute kan du få røye som vaker på mygg og andre småkryp.
De er ikke lette å ha med å gjøre på sommeren, men ørret i varierende størrelse kan fungere som en slags trøstepremie eller avveksling mens du venter på røyevær.
Du kan bo på Sømåkvolvbua eller Nestjønnbua når du er der. Begge har fiske rett utenfor døra (men du må regne med å gå litt for å finne de beste røyevannene.)