Fluefiske i Vangrøfta
Elva Vangrøfta byr på noe av det beste du kan oppleve som tørrfluefisker. Det legges ut ti kort per døgn. Kortsalget starter 20. februar 09.00.
Vil du oppleve perlen i Dalsbygda i den beste klekketida bør du være tidlig ute, men ikke glem at naturen kan være lunefull. Mange fiskere har blitt overrasket av gode klekkinger både før og etter prime-time.
Elva er også vel verdt et besøk på høsten. Da er det som regel lettere å få seg et av kortene som legges ut, og fisken vaker gladelig på mygg, vårfluer og seinsommeren og høstens døgnfluearter. Landinsekter kan også gi godt fiske.
"Skrukkedalsrenna, innerst i Skrapdalen"
I noen kretser var Dalsbygda godt kjent lenge før Therese Johaug satt bygda på kartet. Ikke bare er rypeterrengene som omgir bygda landskjent, elva som renner gjennom dalbunnen har blitt en del av norsk sportsfiskehistorie.
Hvordan ble den egentlig det? Det startet med filmen "Tørrfluelandet" for 17 år siden.
– Da vi gjorde opptakene til den første av filmene i trilogien ”Tørrfluelandet”, ante vi ikke gang konturene av konsekvensene det skulle få for elva, sier regissør Lars Nilssen.
Det var under etterarbeidet at Lars Lenth, manusforfatter og fortellerstemme i filmen døpte den om til "Skrukkedalsrenna, innerst i Skrapdalen." Forsøket på hemmelighold holdt et snaut år …
Trengsel langs bredden
Filmen traff en nerve i fluefiskemiljøene, i likhet med TV-programmene "På fisketur med Bård og Lars" fra samme regissør.
– Vet du hvor Skrukka ligger? ble plutselig et vanlig spørsmål rundt kaffekoppene i landets fluefiskebutikker.
Fiskere er ikke spesielt gode til å holde på hemmeligheter. To år etter at filmen ble vist var det trengsel langs bredden i Dalsbygda.
Nødvendig snuoperasjon
Vangrøfta er ikke en stor elv. Den kan gi deg noen av de beste opplevelsene du kan ha som tørrfluefisker i Norge, hvis du måler totalopplevelsen og ikke bare størrelsen på fisken.
Opplevelsen blir ikke noe særlig å skrive hjem om når den store fisken er fisket opp, det er kø på bredden, vegetasjonen er trampet ned og grunneieren ikke kommer seg fram med traktoren på grunn av alle SUV'ene som er feilparkert.
I januar 2010 ble Fishspot startet opp i Østerdalen. Det er i dag en del av Inatur. Målet var å hjelpe grunneiere og rettighetshavere til å få økt verdiskapning fra fiskeressursene de satt på. Vangrøfta var et av de første prosjektene for selskapet.
For å beholde kvaliteten på fisket, samtidig som kjennskap og interesse for elva økte enormt, måtte det tas grep.
Resultatet ble begrenset kortsalg på en 15 km lang fluesone. Med kun ti kort per dag gir det halvannen kilometer elv per fisker, på det meste.
Vangrøfta er fortsatt en perle – for de som har skaffet seg fiskekort.
Vellykket forvaltning
– Hvordan er fisket i elva i dag, Gudmund Nygaard?
– Det alltid litt vanskelig å si nøyaktig, men jeg tør stå inne for at det i hvert fall ikke er dårligere enn før "Tørrfluelandet", sier Fishspot-grunder Gudmund Nygaard.
Altså kan du oppleve flotte ørreter som svømmer rundt i glassklare kulper. Noen få av dem over to kilo. Begrenset kortsalg og kvoter, samt minstemål på 30 cm, og maksmål på 40 cm har virket.
I dag er den samme forvaltningsmodellen med størrelsesbegrensninger og strenge kvoter, som var så kontroversiell for bare ti år siden, normalen i norske lakseelver.
Rikere insektsliv og mer E. danica
Insektlivet er muligens bedre enn før i den lille klare elva i fjellbygda. Den store døgnflua Ephemera danica har blitt betydelig mer tallrik i elva de siste tjue årene.
Har du lyst til å oppleve Vangrøfta av i dag, og det anbefales på det varmeste bør du være raskt ute.
Tilbud på Inatur:
Vil du ha flere turtips?
Meld deg på vårt nyhetsbrev