Det er utrolig mye deilig mat vi kan skaffe oss i naturen, men hvordan lager vi den når vi er på tur? Vi fikk noen utvalgte tips til en glimrende treretters fra Anine Gutubakken Byles, matansvarlig i NJFF.
Anine Gutubakken Byles er matansvarlig i Norges Jeger- og Fiskerbund, og lager mat både ut og inne, under de fleste forhold. Her tipser hun oss om en treretters meny med kortreist mat som passer for hytteturen.Foto: NJFF
– Vi er veldig heldige som bor i Norge og har så god tilgang på råvarer vi kan skaffe oss selv, mens vi er ute på tur og har det gøy.
Anine Gutubakken Byles, ansvarlig for Norges Jeger- og Fiskerforbunds matsatsing, tar ikke fem flate øre for å framsnakke hvor enkelt det er å skaffe seg mye av det beste skogen og fjellet har å by på:
– Skogsopp som kantarell og steinsopp er noen av de mest smakfulle ingrediensene vi har, mens ørret eller røye er ganske vanlig i store deler av landet. Hvis du har tilgang på abbor er den veldig undervurdert og kan nesten alltid erstatte stekt ørret, forteller Anine.
Kunnskapen fins
Mange syns dog at abbor er en vanskelig fisk å tilberede, fordi den har mange bein. Men det fins gode råd hos Statskog om hvordan du fileterer abboren. Og syns du det er vanskelig å komme i gang med sportsfiske kan du følge med hos lokale jeger- og fiskerforeninger nær deg. Flere av dem arrangerer fisketurer hvor du kan få grunnleggende innføring i hvordan det hele foregår.
Skal du plukke sopp må du virkelig vite hva du gjør, men kantarell og steinsopp regnes som enkle arter du lett kan lære deg å identifisere. Du finner mer informasjon hos Norges sopp- og nyttevekstforbund.
Søte forberedelser
– Desserter med selvplukkede blåbær eller multer er både bedre og billigere en det du får i butikken, og kommer med trening og naturopplevelser på kjøpet. Dette er søtsaker som gir meg god samvittighet og smaker fantastisk godt i peisvarmen på hytta eller ved bålet.
Her får du Anines tips til en treretters meny. Miks og bland etter som hva du har tilgang- og lyst på, og sjekk de andre mattippsene fra NJFF her. Det meste er lett å lage på et enkelt hyttekjøkken. Desserten kan du lage hjemme hvis hytta mangler nødvendige fasiliteter.
Kantarellsuppe
Kantarellen er en ganske vanlig og lett gjenkjennelig matsopp med nydelig smak. Skal varmebehandles før bruk.
Soppen børstes ren, bruk eventuelt en liten kniv. Skjær litt av stilken og riv i passende biter fra toppen og nedover. Stek soppen i varm panne med litt smør eller nøytral olje til du får en fin brunfarge på deler av soppen.
Ingredienser
600 gr kantareller
1 fedd hvitløk
1 stk løk
3 dl hvitvin
5 dl grønnsakskraft
6 dl fløte
1 ts salt
0.5 ts pepper
1 ts tørket timian
Slik gjør du:
Ta vare på 10-12 av de minste kantarellene til pynt.
Børst kantarellene rene, fjern litt av stilken og finhakk. Finhakk hvitløk og løk.
Varm opp en stekepanne på middels høy varme med smør og fres kantarellene, hvitløken og løken til du får en fin brunfarge på deler av soppen.
Tilsett hvitvin, og la det putre i 10 minutter.
Tilsett grønnsakskraft og fløte, og la kantarellsuppen putre i ca. 8 minutter. Smak til med salt, pepper og frisk timian, kjør suppen med en stavmikser til den tykner og blir helt glatt.
Varm opp en stekepanne på middels høy varme med smør, og fres de små kantarellene til de er gylne.
Hell suppen i skåler og pynt med kantareller og litt frisk timian. Server gjerne med et deilig nystekt grytebrød eller et annet type brød.
Sprøstekt ørret med agurksalat
Ingredienser:
2 ts salt
2 ts kvernet pepper
2 ts sitronpepper
2 ts sennepsfrø
2 ts paprikapulver
2 ts tørket koriander
2 ts løkpulver
4 ss vann
2 ss eddik
1 ss sukker
1 stk agurk
8 stk poteter
2 stk sitroner
3 dl rømme
4 stk fjellørret
2 ss smør
En klassiker blant norsk selvfisket mat. Ørreten er ikke bare ganske tallrik og tilgjengelig i hele landet, den smaker også fortreffelig. Denne oppskriften er et godt bevis på at du ikke trenger å gjøre det vanskelig med gode råvarer.
Slik gjør du:
KRYDDERMIKS: Ha alle ingrediensene i en bolle og knus det godt sammen, gjerne med en morter. Kryddermiksen kan godt være litt grovkornet.
AGURKSALAT: Bland sammen vann, eddik og sukker. Rør til sukkeret er løst opp.
Del agurken i tynne skiver, gjerne med en mandolin. Vend agurksivene inn i laken.
La den stå kaldt mens du forbereder resten av måltidet.
TILBEHØR: Skrell potetene, og kok opp en kjele med vann. Kok potetene møre.
Del sitronene i båter og ha rømmen over i en bolle.
SPRØSTEKT ØRRET: Rens og fileter fjellørreten. Behold skinnet på. Krydre fjellørreten med kryddermiksen. Varm opp en stekepanne på middels høy varme med smør, og stek fjellørreten med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt.
Snu fisken i pannen og stek den raskt på kjøttsiden før du løfter den ut. Kjøttet skal ha en rosa kjerne. Server fisken med poteter, agurksalat, rømme og en skvis sitron.
Smuldrepai med blåbær og bringebær
Ingredienser:
300 g bringebær
300 g blåbær
3 ss sukker
2 ts vaniljesukker
100 g smør
60 g cashewnøtter
120 g sukker
100 g hvetemel
60 g havregryn
Denne desserten smaker ekstra godt når du har plukket bærene selv.
Slik gjør du:
Varm opp stekeovnen til 180 gr.
Ha bringebær og blåbær i en bakebolle sammen med sukker og vaniljesukker. Rør det godt sammen.
Del smør i terninger og cashewnøtter i små biter. Ha det over i en bakebolle sammen med sukker, hvetemel og havregryn. Kna det sammen med hendene til alt er blandet.
Ha bærene over i en ildfast form og fordel deigen i små biter på topp.
Stekes på midterste rille i cirka 30 minutter til toppen har blitt sprø og gyllen.
Server med iskrem eller vaniljesaus.
TIPS: Du kan også bruke andre bær enn blåbær og bringebær i smuldrepai.